Optischer Sensor zur Erfassung der absoluten Winkelposition unter Verwendung der Polarimetrietechnik

IPC Hauptklasse:G01D5/34
Anmelder:CENTRE NAT ETD SPATIALES (1)
CODECHAMP (1)
Erfinder:GIBARD DOMINIQUE (1)
GRASS ALAIN (1)
GUAY PHILIPPE (1)
TALVAT TARAS (1)
TREMOLIERES SYLVAIN (1)
Anmeldung:23.05.11
Patenterteilung:18.08.21
Einspruch bis:18.05.22

The sensor has a light source (1) e.g. LED, to emit a light beam toward a movable linear polarizing disk (3). Each of a set of fixed polarizers (P1-PN) linearly polarizes the beam along a predefined direction. A multi-channel reception module (5) generate two signals proportional to light intensity of the beam from the polarizers. Discrimination units (7) are arranged on a path of the beam such that the reception module generates a different locating signal at each half-turn of a rotating axle (8). The source and the module are arranged on a same side with respect to the disk. The discrimination units are formed by a chromium deposit on a part of the disk. An independent claim is also included for a method for obtaining an angular position of a rotating axle by using an optical sensor.

Kommentare zu diesem Patent schicken Sie bitte an