MARKER UND AUSRICHTUNGSSCHÄTZUNGSVERFAHREN MIT VERWENDUNG DES MARKERS | MARQUEUR ET PROCÉDÉ D'ESTIMATION D'ORIENTATION UTILISANT LE MARQUEUR | MARKER AND ATTITUDE ESTIMATING METHOD USING MARKER

Anmeldung:05.09.17
Offenlegung:13.09.16
Patenterteilung:09.06.21

The present invention provides a marker that can uniquely estimate the posture within wide-angle range while maintaining the flatness, and a posture estimating method. The marker (1,10) comprising a two-dimensional pattern code (2) and a posture detection pattern (Fx,Fy) emitting different light depending on an observation direction of the pattern code (2) at around the first axis (X,Y) on a two-dimensional plane formed by the pattern code (2). The method using the marker (1,10), has a Step-1 (S1) of using a captured image of the marker (1,10) to identify a color of the light or a pattern drawn by the light, a Step-2 (S2) of determining, depending on the color or the pattern identified in Step-1 (S1), a posture of the marker (1,10) at around the first axis (X,Y), and a Step-3 (S3) of determining a posture of the marker (1,10) depending on a positional relation between the posture at around the first axis (X,Y) determined in Step-2 (S2) and the elements constituting the captured image.