KOORDINATENMESSMASCHINE MIT SELBSTREINIGENDEM LUFTLAGER | MACHINE DE MESURE DE COORDONNÉES À PALIER À AIR AUTONETTOYANT | COORDINATE-MEASURING MACHINE WITH SELF-CLEANING AIR BEARING

Patentnummer:EP3719443B1
Anmelder:Hexagon Technology Center GmbH (0)
Heinrich-Wild-Strasse, 9435 Heerbrugg, CH
Erfinder:Tarizzo, Alberto (0)
Via Santa Maria Mazzarello, 96, 10142 Torino, IT
Anmeldung:03.04.19
Offenlegung:03.04.19
Patenterteilung:09.06.21

The invention relates to a Coordinate-measuring machine (CMM) comprising a table with a surface for receiving an object to be measured, a measuring probe, a motion system configured for altering a relative position between the table and the measuring probe, the motion system comprising a measuring axis with an air bearing, a control unit configured for determining a position of the measuring probe in a reference frame, and outputting the position as a measuring result, wherein the first air bearing comprises a guideway, slide comprising a slide surface and a gas outlet within the slide surface, the gas outlet configured for being supplied by a first gas supply line and for providing a gas cushion in a gap between the slide surface and the guideway, a cover arranged around the slide in such a way that a gap is provided between the cover and the guideway and a hollow space is provided between the cover and the slide, a wiper arranged on the cover and narrowing or closing the gap between the cover and the guideway, a nozzle unit configured for being supplied by a second gas supply line and for providing a highpressure gas flow directed onto the guideway.

EP3719443B1