Anmeldung:15.05.19
Offenlegung:24.01.19
Patenterteilung:23.06.21

The invention belongs to the technical field of space measurement, and relates to a 3D measurement model and a space calibration method based on 1D displacement sensor. A 3D measurement model and the spatial calibration method based on a 1D displacement sensor are proposed. Firstly, a 3D measurement system based on a fixed 1D displacement sensor is established; then a spatial measurement model based on the 1D displacement sensor is established; and then based on the high precision pose data of the measurement plane and sensor measurement data, spatial calibration constraint equation are established; finally, a weighted iterative algorithms is employed to calculate the extrinsic parameters of the 1D sensor (the measurement origin and measurement vector) that meet the precision requirements, then the calibration process is completed. Finally, a high precision 3D measurement model is established; In this method, a 3D measurement model based on a 1D displacement sensor is established, and the calibration method of the measurement model is proposed, which will improve the precision of the 3D measurement model and solve the problem of inaccurate spatial measurement caused by the errors of the sensor extrinsic parameters. The method is simple, easy to operate, and has universal applicability.