Sensoreinheit, die ein elektroaktives Polymer zum drahtlosen Übertrage/Empfangen von Verformungsinformationen nutzt, und Sensor, der diese nutzt | Sensor unit that uses an electroactive polymer for wireless transmission / reception of deformation information, and sensor that uses this

Patentnummer:DE112015003110B4
Anmeldung:13.10.15
Offenlegung:15.10.14
Patenterteilung:14.01.21

Sensor, der ein elektroaktives Polymer zum drahtlosen Übertragen/Empfangen von Verformungsinformationen nutzt, wobei der Sensor umfasst:
mindestens eine erste Faser, enthaltend ein elektroaktives Polymermaterial, das eine Spannung erzeugt, wenn mindestens eine erste Faser durch eine externe Kraft verformt wird, und
mindestens eine zweite Faser, die flexibel ist und ein leitendes Material enthält,
wobei die erste Faser und die zweite Faser gewoben sind, um einander zu kreuzen, oder ein Faserkörper ausgebildet wird, sodass eine zweite Faserschicht auf mindestens entweder einer Innenseite und/oder einer Oberfläche einer ersten Faserschicht ausgebildet wird und der Faserkörper in Form eines Gewebes gewoben ist,
dadurch gekennzeichnet, dass
der Sensor zudem eine dritte Faser umfasst, die ein elektrisch isolierendes Material enthält, wobei die erste Faser, die zweite Faser und die dritte Faser gewoben sind, um einander zu kreuzen, sodass eine Berührung zwischen den zweiten Fasern durch die dritte Faser verhindert wird.

A sensor that uses an electroactive polymer to wirelessly transmit / receive deformation information, the sensor comprising:
at least one first fiber containing an electroactive polymer material that generates a voltage when at least one first fiber is deformed by an external force, and
at least one second fiber that is flexible and contains a conductive material,
wherein the first fiber and the second fiber are woven to cross each other, or a fiber body is formed so that a second fiber layer is formed on at least one of an inner side and / or a surface of a first fiber layer and the fiber body is woven in the form of a fabric ,
characterized in that
the sensor also comprises a third fiber containing an electrically insulating material, the first fiber, the second fiber and the third fiber woven to cross each other so that contact between the second fibers by the third fiber is prevented.

Provided is a technique related to a new sensor unit which is flexible in that the sensor unit can be installed in various locations such as inside of a structure with a large curvature, and which can stably measure multi-directional deformation and very efficiently and wirelessly measure deformation information, and thus provided is a technique of a sensor structure which can be universally utilized in various systems for measuring deformation information. The sensor unit using an electro-active polymer for the wireless transmission/reception of deformation information, according to a first embodiment of the present invention, comprises: a first sensor part formed from a fiber or film comprising a ferroelectric electro-active polymer material; a second sensor part configured to include the first sensor part therein, and formed from a matrix comprising a dielectric elastomer electro-active polymer material; and an electrode part provided to come into contact with the first sensor part or the second sensor part and, when external force is applied to the first sensor part or the second sensor part, transmits to the outside an electric signal generated by the first sensor part or the second sensor part.

DE112015003110B4