Anmelder:Hexagon Technology Center GmbH (0)
Heinrich-Wild-Strasse, 9435 Heerbrugg, CH
Erfinder:Jordil, Pascal (0)
TESA SA; En Sorémont, 1612 Ecoteaux, CH
PETTERSSON, Bo (0)
22 Coval Gardens, London SW14 7DG, GB
Anmeldung:18.09.14
Offenlegung:18.09.14
Patenterteilung:06.01.21

Method for compensating a measurement error related to a measurement of a desired measuring point at an object to be measured with a coordinate measuring machine comprising a touch probe, the method comprising providing a three dimensional reference body of known shape and dimension at a known position in the measuring volume of the coordinate measuring machine, defining multiple reference points to be measured at the reference body, touching the reference body with the touch probe in defined touching directions (11,12) according to the multiple reference points and thereby determining positions for the multiple reference points, and deriving a lobing error information (10) for the touch probe based on the known shape and dimensions of the reference body and the determined positions of the reference points, the lobing error information providing error values related to respective touching directions (11,12) for the touch probe. Furthermore, a measurement of the desired measuring point at the object to be measured performed with the touch probe is compensated by means of assigning a corresponding touching direction (11,12) to a defined measuring direction, the measuring direction being defined by a direction of approaching the object with the touch probe, and considering the error value related to the assigned touching direction (11,12).