SYSTEM UND VERFAHREN FÜR MAGNETISCHEN POSITIONSSENSOR | SYSTÈME ET PROCÉDÉ DE CAPTEUR DE POSITION MAGNÉTIQUE | MAGNETIC POSITION SENSOR SYSTEM AND METHOD

IPC Hauptklasse:G01D000514
Anmeldung:06.11.19
Offenlegung:12.11.18
Patenterteilung:27.01.21

A position sensor system (100) for determining a position (X, α) of a sensor device relative to a magnetic structure, the system comprising: said magnetic structure (101) comprising a plurality of poles; said sensor device comprising a plurality of magnetic sensors; the magnetic structure being movable (X, α) relative to the sensor device, or vice versa; wherein: a distance between centres of adjacent poles varies along the movement direction; the sensor device is adapted: for determining a first magnetic field component parallel to, and a second magnetic field component perpendicular to a movement direction, and for calculating a coarse signal (sc) based on these components; and for determining a first and second gradient of these signals along the movement direction, and for calculating a fine signal (sf) based on these gradients; and for determining said position based on the coarse signal and the fine signal.