Anmeldung:19.12.12
Offenlegung:20.12.11
Patenterteilung:26.08.20

This invention concerns a gauge artefact (100) comprising a base (102) for mounting on a table of a coordinate positioning machine and a platform (108) comprising at least two portions having a nominally identical geometric property. The platform (108) is locatable relative to the base (102) in at least two positions such that each of the at least two portions having the nominally identical geometric property can be presented at a common location relative to the base (102). The platform (108) may be arranged such that the positions of the portions having a nominally identical geometric property can be interchanged by movement of the platform (108) between at least two distinct positions. The positions may be interchanged through rotation of the platform (108). The invention also concerns a method of checking a coordinate measuring machine.

La présente invention concerne un artéfact de jauge (10) comprenant une base (102) pour montage sur une table d'une machine de positionnement de coordonnées et une plate-forme (108) comprenant au moins deux parties ayant une propriété géométrique nominalement identique. La plateforme (108) est apte à être positionnée par rapport à la base (102) dans au moins deux positions de telle sorte que chacune des au moins deux parties ayant la propriété géométrique nominalement identique peut être présentée à une position commune par rapport à la base (102). La plateforme (108) peut être agencée de telle sorte que les positions des parties ayant une propriété géométrique nominalement identique peuvent être interchangées par déplacement de la plateforme (108) entre au moins deux positions distinctes. Les positions peuvent être interchangées par une rotation de la plateforme (108). La présente invention concerne également un procédé de contrôle de machine de mesure de coordonnées.