Erfinder:Sidlof, Pavel (0)
Anmeldung:25.11.15
Offenlegung:04.12.14
Patenterteilung:01.07.20

The invention relates to a method of determination of a linear deviation (p) and/or (q) and/or angular deviation (β) and/or (γ) of the path and/or plane of a workpiece and/or a machine part from the axis of rotation of the spindle (1), in which a source of the laser beam (2) is clamped to the spindle (1) and at least at two optical distances (b), (c) from the end of the spindle (1) on the path and/or the plane of a workpiece and/or a machine part are successively or simultaneously recorded, or continuously recorded, points of incidence of the laser beam (2) or its components (21), (22), or geometric shapes drawn by the laser beam (2) or by its components (21), (22), whereupon the optical distances (b), (c) change due to the shift of the detecting device (3) and/or its electronic optical sensor/sensors (31), (32) in relation to the end of the spindle (1) by the same value (e) and at the optical distances (b+e), (c+e) thus changed are successively or simultaneously recorded or continuously recorded points of incidence of the laser beam (2) or of its components (21), (22), or geometric shapes drawn by the laser beam (2) or by its components (21), (22). The linear deviation (p) or (q) and/or angular deviation (β) and/or (γ) is then determined or continuously determined from the components of the shift (y b), (yc), or (xb), (xc) of these points of incidence or of the centers of the geometric shapes drawn between the optical distances (b+e) and (c+e) in the respective axis perpendicular to the axis of the spindle (1) rotation, from the difference (a) in the optical distances (b+e) and (c+e), or the difference in the optical distances (b) and (c), from one of the optical distances (b), (b+e), (c), (c+e) from the end of the spindle (1), from the change (e) of the optical distances (b) and (c) from the end of the spindle (1) and from the distance (u), at which the deviation/deviations is/are determined or continuously determined, or from the electronic optical sensor (31).

Furthermore, the invention also relates to a detecting device (3) for carrying out this method.