Codierer | Encoder

Patentnummer:DE112011105479B4
Anmelder:Mitsubishi Electric Corporation (0)
Erfinder:Hasegawa, Noriyasu (0)
Okamuro, Takashi (0)
Tokio/Tokyo, JP
Omura, Yoichi (0)
Anmeldung:29.07.11
Offenlegung:29.07.11
Patenterteilung:04.06.20

Codierer zum Berechnen einer Intrarotationsposition eines Drehkörpers, wobei der Codierer umfasst:
eine Vielzahl von Positionserfassungssignal-Erzeugungssystemen zum Erzeugen von Positionserfassungssignalen mit Bezug zu dem Drehkörper mit jeweils unterschiedlichen Zyklen;
eine erste Berechnungseinheit zum Berechnen einer ersten Intrarotationsposition auf Grundlage der durch die Positionserfassungssignal-Erzeugungssysteme jeweils erzeugten Positionserfassungssignale;
eine zweite Berechnungseinheit zum Berechnen einer zweiten Intrarotationsposition auf Grundlage von Positionserfassungssignalen, die durch weniger Positionserfassungssignal-Erzeugungssysteme als in der ersten Berechnungseinheit erzeugt worden sind; und
eine Störungsbestimmungseinheit zum Bestimmen, ob ihr eigener Codierer fehlerhaft ist, auf Grundlage eines Vergleichs zwischen der ersten Intrarotationsposition und der zweiten Intrarotationsposition.

An encoder for calculating an intrarotation position of a rotating body, the encoder comprising:
a plurality of position detection signal generation systems for generating position detection signals with respect to the rotating body with different cycles;
a first calculation unit for calculating a first intrarotation position based on the position detection signals generated by the position detection signal generation systems;
a second calculation unit for calculating a second intrarotation position based on position detection signals generated by fewer position detection signal generation systems than in the first calculation unit; and
a fault determination unit for determining whether its own encoder is faulty based on a comparison between the first intrarotation position and the second intrarotation position.

In order to detect faults as accurately as possible without an increase in the number of position detection signals, an encoder is provided with: a plurality of position detection signal generation systems (light source (1), tracks (3a-3c), photoelement units (4a-4c)) for generating electrical signals as position detection signals having different periods; a first electrical-angle calculation unit (8) and a first preparation unit (9) for single rotation position data which function as a first computation unit for calculating first position data on the basis of the position detection signals generated by the plurality of position detection signal generation systems; a second electrical-angle calculation unit (11) and a second preparation unit (12) for single rotation position data which function as a second computation unit for calculating second position data on the basis of electrical signals generated by a fewer number of position detection signal generation systems than that for the first computation unit; and a comparison unit (10) as a fault determination unit for determining, on the basis of the first position data and the second position data, whether the local encoder is faulty.

DE112011105479B4