ENCODER OUTPUT SIGNAL CORRECTION APPARATUS AND METHOD | VORRICHTUNG UND VERFAHREN ZUR KORREKTUR VON CODIERERAUSGANGSSIGNALEN | APPAREIL ET PROCÉDÉ DE CORRECTION DE SIGNAL DE SORTIE DE CODEUR

IPC Hauptklasse:G01D0005244
Anmelder:Mitutoyo Corporation (0)
20-1, Sakado 1-chome, ; Takatsu-ku, ; Kawasaki, Kanagawa 213-0012, JP
Erfinder:Kiriyama, Tetsuro (0)
Mitutoyo Corp.; 20-1 Sakado 1-chome; Takatsu-ku, Kawasaki-shi; Kanagawa 213-0012, JP
Koiso, Ryuichi (0)
Tochigi, Utsunomiya-shi, JP
Anmeldung:13.10.05
Offenlegung:13.10.04
Patenterteilung:03.06.20

An encoder output signal correction apparatus for correcting two-phase sinusoidal signals with a phase difference output from an encoder, comprising: a third harmonic calculator (41) calculating at least one of an amplitude (a1, a3) and a phase (φ3) of third harmonic component contained in said two-phase sinusoidal signals on the basis of a variation in radius of a Lissajous waveform of said two-phase sinusoidal signals, and a corrector (40) correcting a third harmonic distortion in said two-phase sinusoidal signals on the basis of at least one of a amplitude (a1, a3) and a phase (φ3) calculated by said third harmonic calculator, wherein said third harmonic calculator derives a frequency signal component through a Fourier analysis of a variation in radius of said Lissajous waveform by calculating a real part (Re) and an imaginary part (Im) of a Fourier transform.