COMPENSATION OF LIGHT INTENSITY ACROSS A LINE OF LIGHT PROVIDING IMPROVED MEASURING QUALITY | KOMPENSATION DER LICHTINTENSITÄT ENTLANG EINER LICHTLINIE, DIE EINE BESSERE MESSQUALITÄT SICHERT | COMPENSATION D'INTENSITÉ LUMINEUSE SUR UNE LIGNE DE LUMIÈRE ASSURANT UNE MEILLEURE QUALITÉ DE MESURE

Anmelder:Hexagon Technology Center GmbH (0)
Heinrich-Wild-Strasse, 9435 Heerbrugg, CH
Erfinder:JENSEN, Thomas (0)
Mühletobelstr. 31, CH-9400 Rorschach, CH
Anmeldung:04.11.15
Offenlegung:04.11.15
Patenterteilung:15.04.20

Method of providing measuring light for triangulation-based distance measurement to an object to be measured, wherein distance information is derivable by detecting at least portions of the measuring light reflected at the object. The method comprises emitting light and shaping the light so that the measuring light is provided in form of a line having a midpoint and two opposite ends. The intensity distribution of the light across the line is adjusted so that a respective light intensity at the ends of the line is at least 10% higher than light intensity around the midpoint.