Anmeldung:27.06.17
Offenlegung:28.06.16
Patenterteilung:18.03.20

A method of measuring the thickness of an ophthalmic lens includes providing an ophthalmic lens having a light absorptive component, and passing light having a wavelength through the ophthalmic lens whereupon the light absorptive component absorbs some of the light as the light passes through the ophthalmic lens. After the light has passed through the ophthalmic lens, the light is used to generate a digital image for the ophthalmic lens that has pixel intensity data that corresponds to the shape of the ophthalmic lens. Information about the light prior to passing through the ophthalmic lens, the light absorptive component of the ophthalmic lens, and the pixel intensity data is used to calculate a thickness profile for the ophthalmic lens.