Rotating/pivoting sensor system for a coordinate measuring apparatus

Patentnummer:US10578424B2
Anmelder:Carl Zeiss AG (0)
Carl Zeiss Strasse 22, 73447 Oberkochen, DE
Erfinder:Brenner, Kurt (0)
Dipl.-Ing., 74589, Satteldorf, DE
FUCHS, Anton (0)
Käppelinstraße 12, 89558 Böhmenkirch, DE
Woletz, Tobias (0)
73457, Essingen, DE
Anmeldung:17.12.17
Offenlegung:22.12.16
Patenterteilung:03.03.20

Rotating/pivoting sensor system for a coordinate measuring apparatus is provided. The rotating/pivoting sensor system includes a coupling mechanism with which the rotating/pivoting sensor system can be coupled to a measurement head of a coordinate measuring apparatus, a sensor-holding part which is connected directly or indirectly to the coupling mechanism, a sensor which is mounted rotatably about a first rotation axis on the sensor-holding part and which is pivotable about the first rotation axis in a continuous angle range, an angle-measuring system with which a pivoting angle of the sensor can be determined, a fixing device with which the sensor can be fixed in a pivoting position, and a method for adjusting a rotating/pivoting sensor system in a coordinate measuring apparatus.

US10578424B2