Method and apparatus for calibrating a rotating device attached to a movable part of a coordinate measuring device

Patentnummer:US10591271B2
Anmelder:Carl Zeiss AG (0)
Carl Zeiss Strasse 22, 73447 Oberkochen, DE
Erfinder:HELD, Tobias (0)
Eselerstraße 6, 86720 Nördlingen, DE
SAGEMUELLER, Rainer (0)
Scherrenbergstrasse 51, 73434 Aalen, DE
Anmeldung:12.09.17
Offenlegung:26.03.15
Patenterteilung:17.03.20

A method for calibrating a rotating device attached to a movable part of a coordinate measuring device having a first part secured to the movable part and a second part rotatable relative to the first part about an axis of rotation of the turning device, on which second part a measuring sensor for measuring workpieces can be attached. The rotating device or a body connected to the second part is moved to a local area of a position determining device by a drive system of the coordinate measuring device, which position measuring device is connected to the coordinate measuring device, by means of at least one sensor of the position determining device. A position of the rotating device or of the body connected to the second part is determined relative to the position determining device, and the rotating device is calibrated in accordance with the determined position.

US10591271B2