SYSTEM AND METHOD FOR PISTON RING PROGNOSTIC | SYSTEM UND VERFAHREN ZUR KOLBENRINGPROGNOSE | SYSTÈME ET PROCÉDÉ DE PRONOSTIC D'UN ANNEAU DE PISTON

Anmeldung:10.08.18
Offenlegung:18.08.17
Patenterteilung:29.01.20

A method (600) for estimating life of a piston ring includes obtaining a reference profile of the piston ring. The reference profile comprises a plurality of reference fiducials. The method further includes receiving (602) a measured profile of the piston ring. The measured profile comprises a plurality of measured fiducials. The method further includes aligning (604) the measured profile with the reference profile based on one or more of the plurality of reference fiducials and one or more of the plurality of measured fiducials. The method also includes determining (606) one or more wear parameters based on the aligned measured profile and the reference profile. The method also includes generating (608) a wear model based on the one or more wear parameters. The method also includes estimating (610) a life of the piston ring based on the wear model.