XMR angle sensor arrangement with safety mechanism and method for monitoring the same

Patentnummer:US10502589B2
IPC Hauptklasse:G01D000516
Anmelder:Infineon Technologies AG (0)
85579, Neubiberg, DE
Erfinder:Granig, Wolfgang (0)
Seeboden, AT; Hammerschmidt, Dirk, Villach, AT; Motz, Mario, Wernberg, AT
Anmeldung:28.11.16
Offenlegung:07.03.14
Patenterteilung:10.12.19

An XMR angle sensor arrangement with a safety mechanism comprises an XMR angle sensor having a sensing area for sensing an in-plane magnetic field and for outputting a sensor signal based on the in-plane magnetic field component sensed in the sensing area; a permanent magnet, which is rotatably arranged with respect to the XMR angle sensor to generate a first in-plane magnetic field component in the sensing area of the XMR angle sensor; an excitation current rail path, which is arranged proximate to the sensing area of the XMR angle sensor; and an excitation current provider configured to provide the excitation current rail path with an excitation signal having a excitation signal strength, wherein the excitation signal strength of the excitation signal is chosen to generate a second in-plane magnetic field component in the sensing area of the XMR angle sensor which results, due to a super position of the first and second in-plane magnetic field components, in an expected change of the direction of the resulting in-plane magnetic field component, wherein the XMR angle sensor arrangement is correctly functioning when the sensed change of direction of the resulting in-plane magnetic field component due to the excitation signal corresponds to the expected change of direction of the resulting in-plane magnetic field component.

US10502589B2