IPC Hauptklasse:G01D000514
Anmeldung:16.07.12
Offenlegung:17.07.11
Patenterteilung:26.06.19

Disclosed are systems and methods for measuring multi-turn position of a shaft with high resolution and in a non-contact manner. In some embodiments, a multi-turn sensing apparatus (600) can include a rotation counter (604) configured to determine a number of turns made by a shaft, and an angular position sensor (602) configured to measure an angular position of the shaft (102) within a given turn. The number of turns can be determined with an M-bit resolution, and the angular position per turn can be measured with an N-bit resolution. Selected appropriately, the rotation counter can be configured to operate as a relatively low resolution; and yet the multi-turn sensing apparatus can maintain the N-bit per-turn angular resolution throughout the full range. Accordingly, the multi-turn sensing apparatus can have an effective resolution of M+N bits.