Anmeldung:07.03.01
Offenlegung:11.05.00
Patenterteilung:18.01.17

Die Erfindung betrifft eine Vorrichtung und Verfahren zur Messung von Durchmesser und Unrundheit von länglichen Werkstücken, insbesondere von in ihrer Längsrichtung vorbewegten, Rundprodukten an Walzstraßen. Bei der Messung solcher Werkstücke ist eine zuverlässige Diskriminierung von Gleichdicken erforderlich. In einer Ausbildung der Erfindung wird eine Vorrichtung mit drei oder mehr Laser-Triangulationseinrichtungen vorgeschlagen, die den Abstand von der Oberfläche des Werkstücks mißt, wobei die Laser der Triangulationseinrichtung auf einen gemeinsamen Schnittpunkt ausgerichtet sind, der dem Zentrum des Werkstücks entspricht, und deren Laserstrahlen eine gemeinsame Ebene aufspannen, die senkrecht zur Längsrichtung des Werkstücks steht, und im wesentlichen gleiche Winkelabstände aufweisen.

Optical measurement of diameter, thicknesses and eccentricity of elongated products, especially products moving on a roller path, to provide continuous monitoring ensuring products are within tolerance

Device comprises three or more laser triangulation devices (14) arranged in the same plane and aimed at a common point being the center of the elongated work-piece. The plane of the laser devices is perpendicular to the axis of the work-piece and with an ideal arrangement of 6 lasers the lasers are arranged in pairs at angles with equal separation between them of 60 degrees.

Independent claims are made for devices for measuring devices for determination of diameter and eccentricity of elongated round products. Devices comprise laser scanners consisting of light sensitive sensors and laser sources. The laser scanners are arranged either to provide tangential scanning of the work-piece surfaces or so that the work-piece throws a shadow completely within the illuminated area of the sensors.

Independent claims are made for methods for determining diameter and eccentricity of elongated work-pieces.