ABSOLUTE ENCODER | ABSOLUTCODIERER | CODEUR ABSOLU

Anmeldung:25.06.15
Offenlegung:01.07.14
Patenterteilung:01.05.19

An absolute encoder includes: a scale (1); plural detecting devices (5a,5b) each configured to detect a mark group of plural marks on the scale and output a signal corresponding to the mark group; and a processor (P) configured to obtain a coordinate of the scale. The plural marks are arrayed such that a signal obtained by adding plural signals respectively output from the detecting devices includes a periodic signal corresponding to plural periods. The processor obtains first position data based on a magnitude of at least one signal of the plural signals, obtains second position data having a resolution higher than that of the first position data based on a phase of the periodic signal, and generates data representing the coordinate based on the first and second position data.