IPC Hauptklasse:G01D0005353
Anmeldung:26.01.15
Offenlegung:29.01.14
Patenterteilung:08.05.19

Ein Verfahren zur Kompensation von Reflexionen in der optischen Frequenzbereichsreflektrometrie umfasst die Bereitstellung eines faseroptischen Messsystems zur inkohärenten optischen Frequenzbereichsreflektometrie, die Einstrahlung eines intensitätsmodulierten Sinussignals in das Messsystem, die Detektion eines durch Reflexion entstandenen Störsignals innerhalb des Messsystems, und die Überlagerung eines gegenphasigen Unterdrückungssignals zur Auslöschung des Störsignals. Weiter wird ein entsprechend ausgelegtes Messsystem bereitgestellt.

A method for the compensation of reflections in optical frequency domain reflectometry comprises the provision of a fiber-optical measuring system for incoherent optical frequency domain reflectometry, the injection of an intensity-modulated sinusoidal signal into the measuring system, the detection of an interference signal caused by reflection in the measuring system, and the superimposition of a counter-phase suppression signal to destroy the interference signal. The invention further relates to a correspondingly designed measuring system.

L'invention concerne un procédé permettant de compenser des réflexions en réflectométrie optique dans le domaine fréquentiel. Ledit procédé comprend : la préparation d'un système de mesure par fibre optique pour réflectométrie optique incohérente dans le domaine fréquentiel ; l'introduction d'un signal sinus modulé en intensité dans le système de mesure ; la détection d'un signal parasité produit par la réflexion à l'intérieur du système de mesure ; et la superposition d'un signal de suppression en opposition de phase pour l'extinction du signal parasite. L'invention concerne par ailleurs un système de mesure configuré en conséquence.