Encoder and apparatus using the same | Codierer und Vorrichtung damit | Codeur et appareil l'utilisant

IPC Hauptklasse:G01D0005347
Erfinder:Nakamura, Hitoshi (0)
c/o CANON KABUSHIKI KAISHA; 30-2, Shimomaruko 3-chome, Ohta-ku, , Tokyo 146-8501, JP
Anmeldung:11.10.12
Offenlegung:14.10.11
Patenterteilung:12.12.18

The encoder includes a scale (10) including first and second periodic patterns (11, 12), and a detector (22) relatively movable with respect to the scale and whose detection state is switchable between a first detection state to read the first periodic pattern and output a first signal and a second detection state to read the second periodic pattern and output a second signal. A processor (40) performs a first process to detect a first absolute position by using the first and second signals and then performs a second process to calculate a relative movement amount by using a specific signal that is one of the first and second signals and detect a second absolute position by using the relative movement amount and the first absolute position. The specific signal is obtained from the detector set in a same detection state as that set last in the first process.