METHOD FOR CONTROLLING SHAPE MEASURING APPARATUS | VERFAHREN ZUR STEUERUNG EINER MESSVORRICHTUNG ZUM BESTIMMEN EINER FORM | PROCÉDÉ DE COMMANDE D'APPAREIL DE MESURE DE FORME

Anmelder:Mitutoyo Corporation (0)
20-1, Sakado 1-chome, ; Takatsu-ku, ; Kawasaki, Kanagawa 213-0012, JP
Erfinder:Deguchi, Hiromi (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 2200 Shimoguri-cho; Utsunomiya-shi, Tochigi 321-0923, JP
Noda, Takashi (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 2200 Shimoguri-cho; Utsunomiya-shi, Tochigi, 321-0923, JP
Anmeldung:25.05.16
Offenlegung:02.06.15
Patenterteilung:07.11.18

There is provided a method for nominal scanning measurement without a CAD system or a high-performance PC.

The method includes allowing a user to select a shape of an object to be measured from a geometric shape menu prepared in advance, allowing the user to input, according to the selected geometric shape, a parameter to specify the geometric shape, allowing the user to select a measurement path from a measurement path menu prepared in advance, allowing the user to input, according to the selected measurement path, a parameter to specify the measurement path, calculating, based on the selected geometric shape, the input parameter of the geometric shape, the selected measurement path, and the input parameter of the measurement path, measurement points on a workpiece and a normal line direction at each of measurement points using a calculation formula prepared in advance, and calculating a path for scanning measurement to move while scanning a sequence of the measurement points, and performing the scanning measurement to scan the path for the scanning measurement.