Two-dimensional absolute encoder and scale | Zweidimensionaler Absolutwertgeber und Maßstab | Codeur absolu bidimensionnel et échelle associée

IPC Hauptklasse:G01D0005245
Anmeldung:03.09.13
Offenlegung:13.09.12
Patenterteilung:14.11.18

A two-dimensional absolute encoder includes a scale (SCL) having marks arranged thereon along first and second directions different from each other, a detector (PDA(X), PDA(Y)) configured to perform first detection that detects rows of a first number of marks arranged in the first direction and second detection that detects rows of a second number of marks arranged in the second direction, and a processor (PRC) configured to determine absolute positions of the scale in the first and second directions based on outputs from the detector. Each of the marks has one of different characteristic values each corresponding to a combination of a quantized first code for indicating a position in the first direction and a quantized second code for indicating a position in the second direction, the number of the different characteristic values being smaller than the number of the combinations.