COORDINATE CORRECTION METHOD AND COORDINATE MEASURING MACHINE | KOORDINATENKORREKTURVERFAHREN UND KOORDINATENMESSMASCHINE | PROCÉDÉ DE CORRECTION DE COORDONNÉES ET MACHINE DE MESURE DE COORDONNÉES

Anmelder:Mitutoyo Corporation (0)
20-1, Sakado 1-chome, ; Takatsu-ku, ; Kawasaki, Kanagawa 213-0012, JP
Erfinder:ISHIKAWA, Nobuhiro (0)
; Mitutoyo Corporation, 430-1, Kamiyokoba, ; Tsukuba-shi, Ibaraki-ken 305-0854, JP
Nakagawa, Hideyuki (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 430-1 Kamiyokoba; Tsukuba-shi, Ibaraki 305-0854, JP
Anmeldung:25.08.17
Offenlegung:26.08.16
Patenterteilung:05.09.18

As a former correction step, a coordinate correction method includes: a step of setting a measuring probe (300PR) in a drive mechanism(220PR); a step of restraining a measurement tip(306PR); a step of acquiring a moving amount(Mpr) and a probe output(Ppr); and a step of generating a former correction matrix(AA) including linear correction elements and non-linear correction elements for correcting the probe output(Ppr). As a latter correction step, the coordinate correction method includes: a step of setting a measuring probe (300) in a drive mechanism(220); a step of restraining a measurement tip(306); a step of acquiring a moving amount(M) and a probe output(P); a step of generating an intermediate correction matrix(BB) including linear correction elements for correcting the probe output(P); and a step of correcting the probe output(P) with a latter correction matrix(EE) generated on the basis of the intermediate correction matrix(BB) and the former correction matrix(AA). Consequently, correction to be performed immediately before measurement can be simplified while allowing for correction of a non-linear error of the probe output(P) supplied from the measuring probe (300).