Anmeldung:07.08.13
Offenlegung:07.08.13
Patenterteilung:19.09.18

In an electronic component mounting machine which mounts an electronic component, to an electrode of which a viscous fluid is transferred, on a circuit board, a height of the electrode before transferring the viscous fluid (dotted line) and the height of the electrode after transferring the viscous fluid (solid line) are detected by a height sensor. The transferring of the viscous fluid to the electrode is confirmed by comparing the height of the electrode before the transferring of the viscous fluid and the height of the electrode after the transferring of the viscous fluid. In other words, if the difference between the height of the electrode before the transferring of the viscous fluid and the height of the electrode after the transferring of the viscous fluid is greater than or equal to a predetermined value, it is determined that the transferring of the viscous fluid to the electrode is appropriately performed. Accordingly, it is possible to appropriately perform the transfer confirmation of the viscous fluid to the electrode.

L'invention concerne une machine de montage de composant électronique (16) qui monte un composant électronique (110) sur un circuit imprimé, ledit composant électronique (110) possédant une électrode (112) à laquelle est transféré un fluide visqueux (114). Dans la machine de montage de composant électronique (16), un détecteur de hauteur (90) détecte la hauteur de l'électrode (112) avant que le fluide visqueux (114) ne soit transféré (représentée par une ligne en pointillés dans la Figure 6) et la hauteur de l'électrode (112) après que le fluide visqueux (114) ait été transféré (représentée par une ligne continue dans la Figure 6). Le transfert du fluide visqueux (114) vers l'électrode (112) est ensuite confirmé en comparant la hauteur de l'électrode (112) avant le transfert du fluide visqueux (114) avec la hauteur de l'électrode (112) après le transfert du fluide visqueux (114). Ainsi, si la différence entre la hauteur de l'électrode (112) avant le transfert du fluide visqueux (114) et la hauteur de l'électrode (112) après le transfert du fluide visqueux (114) dépasse une valeur prédéterminée, il est déterminé que le fluide visqueux (114) est transféré de manière appropriée à l'électrode (112). Cela permet de confirmer de manière approprié le transfert du fluide visqueux (114) à l'électrode (112).