Anmeldung:15.03.11
Offenlegung:03.05.10
Patenterteilung:27.06.18

The invention concerns an apparatus for calibrating a coordinate measuring machine comprising a sensing probe, the apparatus comprising a test sphere, a base adapted to be fixed to a part of the coordinate measuring machine and a shaft connecting the test sphere with the base, wherein the apparatus comprises a reference element detectable by the coordinate measuring machine and having a fixed spatial relation between the reference element and a defined origin on the surface of the test sphere. This reference element allows to refer the calibration results to the reference element, so that the errors in the calibration may be more accurately defined.