IPC Hauptklasse:G01D0005353
Anmeldung:20.02.13
Offenlegung:21.02.12
Patenterteilung:27.06.18

A sensing optical fiber comprising: a few-moded multi-segment core, said core comprising one core segment surrounded by another core segment, and at least one cladding surrounding said core; said core having an F factor (μm 2) of 100 μm2 to 350 μm2, and is constructed to provide (i) an overlap integral between the fundamental optical guided mode and the fundamental acoustic guided mode of greater than 0.7 and (ii) the overlap integral between the LP11 optical guided mode and the fundamental acoustic guided mode at least 0.45.

L'invention concerne une fibre optique de détection comprenant : une âme multi-segment quasi unimodale, l'âme comprenant un segment entouré d'un autre segment, et au moins une gaine entourant l'âme. L'âme présente un facteur F (μm 2) de 100 μm2 à 350 μm2, et est formée pour fournir (i) une intégrale de recouvrement entre un mode optique fondamental guidé et un mode acoustique fondamental guidé supérieur à 0,7, et (ii) l'intégrale de recouvrement entre le mode optique guidé LP11 et le mode acoustique fondamental guidé d'au moins 0,45.