Absolute encoder, signal processing method, program, driving apparatus, and industrial machine | Absolutcodierer, Signalverarbeitungsverfahren, Programm, Ansteuerungsvorrichtung und Industriemaschine | Codeur absolu, procédé de traitement de signal, programme, appareil d'entraînement et machine industrielle

IPC Hauptklasse:G01D0005244
Anmeldung:24.11.14
Offenlegung:29.11.13
Patenterteilung:18.07.18

An absolute encoder includes a scale (2) in which a plurality of marks including a plurality of types of marks are arranged with a space and a period, a detector (3) including a plurality of elements arranged along a direction corresponding to the arrangement, and configured to detect a partial plurality of marks, and a signal processor (10) configured to perform quantization of an amplitude with respect to each period of periodic signals with a plurality of periods output from the detector to generate a data string, and generate, based on the data string, first position data having a resolution of the period. The signal processor is configured to obtain a plurality of thresholds for the quantization respectively corresponding to a plurality of periodic signals of the periodic signals with the plurality of periods based on a plurality of representative values respectively obtained from the periodic signals with the plurality of periods.