Optical encoder | Optische Positionsmesseinrichtung | Codeur optique

IPC Hauptklasse:G01D000536
Erfinder:Morlanes Calvo, Tomas (0)
Julian Apraiz No. 2, ; 3 Centro, 1011 Vitoria-Gasteiz (Alava), ES
Anmeldung:17.03.04
Offenlegung:17.03.04
Patenterteilung:25.07.18

Measuring device for determining the relative position between a first element and a second element which are displaced one in relation to the other, which comprises a graduated scale (2) incorporated in the first element, said scale (2) comprising at least one track (20) with a plurality of lines (200), and which also comprises, incorporated in the second element, light emitting means (3) which emit a light beam to said scale (2), and light sensor means (4) which receive, through the scale (2) or reflected in said scale (2), a light signal which comprises areas of light intensity maximums, areas of light intensity minimums, and edges between said areas of light intensity maximums and said areas of light intensity minimums. The light beam emitted by the light emitting means (3) has a diffusion which makes the signal received by the light sensor means (4) have edges of a determined gradient, the relative position being calculated using a plurality of points on each one of said edges.