Apparatus for measuring an object | Vorrichtung zum Messen eines Objektes | Appareil pour mesurer un objet

Erfinder:Hellier, Peter (0)
Kenneth, 6 Highlands Drive, ; North Nibley, Gloucestershire GL11 6DX, GB
Anmeldung:06.06.07
Offenlegung:06.06.06
Patenterteilung:09.05.18

A coordinate positioning apparatus is described that implements a 'go, no-go' method for determining whether the dimensions of an object, such as a workpiece 40, conform to tolerance. The apparatus comprises a measurement probe, such as a touch trigger, analogue, or non-contact probe, mounted on a measuring apparatus such as a coordinate measuring machine, machine tool, or a lathe. A measurement probe is driven around a path relative to the object, said path being based on a tolerance of the object. The path relative to the object may include at least a first path 46 based on the maximum tolerance of the object and a second path 44 based on the minimum tolerance of the object. Any probe measurement data acquired by the measurement probe is monitored as the probe is driven around the path, and there is an indication that the dimensions of the object do not conform to tolerance only if there is a change in state of the probe measurement data that is acquired as the measurement probe is driven around the path.