AN IMPLANTABLE SENSOR AND A METHOD FOR CALIBRATING THE SAME | IMPLANTIERBARER SENSOR UND VERFAHREN ZU DESSEN KALIBRIERUNG | CAPTEUR IMPLANTABLE ET SON PROCÉDÉ D'ÉTALONNAGE

IPC Hauptklasse:G01D0005353
Anmeldung:26.07.10
Offenlegung:27.07.09
Patenterteilung:23.05.18

An implant includes a processor, RF communication circuitry, optical communication circuitry, a power source and a memory, all of which being hermetically sealed within a housing having a transparent window. Sensor readings are transmitted by RF using the RF communication circuitry to a remote reader after receiving interrogation signals from the reader. During calibration of the sensor, corrective coefficients are calculated by comparing actual sensor pressure readings with known pressure readings. The corrective coefficients are transmitted to the memory of the control circuitry using optical communication wherein modulated light is transmitted through the transparent window of the housing to the photo-detector.