Anmeldung:28.04.11
Offenlegung:28.04.11
Patenterteilung:07.02.18

It is a task of the present application to provide a butt position detecting method for a weld joint and a butt position detecting device for a weld joint that can detect a position of a butt portion between both members with high accuracy while reducing costs, and a manufacturing a weld joint that carries out the butt position detecting method. Thus, according to one aspect of the invention, in a butt position detecting method for a weld joint, when an arrangement direction of a first member and a second member is defined as a first direction, and a direction that is perpendicular to the first direction is defined as a second direction, the first member has a corner portion and a chamfer portion, and a two-dimensional displacement sensor is arranged at a position offset from the butt portion toward the first member side in the first direction, and such that an angle θs at which the second direction and an optical axis direction of irradiation light of the two-dimensional displacement sensor intersect with each other and an angle θa at which the second direction and a formation direction of the chamfer portion of the first member intersect with each other satisfy a condition expression: 0° < θs < θa.

La présente invention a pour objectif un procédé de détection de la position de bord d'un joint de soudure, un dispositif de détection de la position de bord d'un joint de soudure et un procédé de fabrication d'un joint de soudure utilisant le procédé de détection de la position de bord. La position d'une partie bord entre deux éléments peut être détectée avec une bonne précision à un coût réduit. Un mode de réalisation de la présente invention pour réaliser cet objectif est un procédé destiné à détecter la position de bord d'un joint de soudure. La direction dans laquelle un premier élément et un second élément sont agencés est une première direction, et la direction orthogonale à la première direction étant une seconde direction. Le premier élément est doté d'un coin et d'un chanfrein, et un capteur de déplacement bidimensionnel est disposé dans une position plus proche du premier élément que d'une partie bord dans la première direction, et disposé de sorte que la condition 0° < θs < θa soit satisfaite, θs étant l'angle entre la seconde direction et la direction d'axe optique d'une lumière d'éclairage du capteur de déplacement bidimensionnel, et θa étant l'angle entre la seconde direction et la direction dans laquelle le chanfrein du premier élément est formé.