Encoder, apparatus including the encoder, encoder calculation method, encoder calculation program, and storage medium storing the encoder calculation program | Codierer, Vorrichtung mit Codierer, Codiererberechnungsverfahren, Codiererberechnungsprogramm und Speichermedium zur Speicherung des Codiererberechnungsprogramms | Codeur, appareil comprenant le codeur, procédé de calcul de codage, programme de calcul de codeur et support de stockage stockant un programme de calcul du codeur

IPC Hauptklasse:G01D0005347
Erfinder:Nakamura, Hitoshi (0)
c/o CANON KABUSHIKI KAISHA; 30-2, Shimomaruko 3-chome, Ohta-ku, , Tokyo 146-8501, JP
Anmeldung:21.11.14
Offenlegung:10.01.14
Patenterteilung:10.01.18

The encoder includes a scale (10) provided with multiple periodic patterns having mutually different periods, a sensor (20) outputting, with a relative movement between the scale and the sensor, multiple periodic signals periodically changing respectively corresponding to the periods of the periodic patterns, and a signal processor (30) calculating a detected movement amount as a detected relative movement amount between the scale and the sensor. The signal processor calculates, by using each of the periodic signals, an accumulated movement amount which is an accumulated value of the relative movement amount between the scale and the sensor in units of one over an integer of the period of the periodic pattern corresponding to the periodic signal used, unifies the units of the accumulated movement amounts calculated by using the respective periodic signals, and calculates the detected movement amount from the accumulated movement amounts with the unified units.