PHOTOELECTRIC ENCODER | FOTOELEKTRICHER CODIERER | CODEUR PHOTOELECTRIQUE

Anmeldung:22.08.16
Offenlegung:14.09.15
Patenterteilung:27.12.17

A photoelectric encoder of the present invention includes: a scale which includes a grid scale; a light emitting portion which irradiates light toward the scale; a light receiving portion which detects an image of the grid scale of the scale; and a telecentric optical unit which is provided between the scale and the light receiving portion and forms the image of the grid scale on the light receiving portion, wherein the telecentric optical unit includes a first optical element which is disposed near the scale, a second optical element which is disposed near the light receiving portion in relation to the first optical element and is disposed so that a gap is formed between the second optical element and the first optical element, and an aperture which is provided in at least one of a face near the second optical element in the first optical element and a face near the first optical element in the second optical element.