OPTICAL ENCODER | OPTISCHER CODIERER | ENCODEUR OPTIQUE

Anmelder:Mitutoyo Corporation (0)
20-1, Sakado 1-chome, ; Takatsu-ku, ; Kawasaki, Kanagawa 213-0012, JP
Erfinder:Kato, Yoshiaki (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 20-1 Sakado 1-chome; Takatsu-ku, Kawasaki; Kanagawa 213-8533, JP
Anmeldung:08.06.16
Offenlegung:11.06.15
Patenterteilung:20.12.17

A scale includes a scale grating formed with a period P. A light source grating includes a grating formed with a period 2P, the light source grating being disposed between a light source and the scale. Interference fringe detection means is configured to be able to detect a bright part of an interference fringe with the period P, the interference fringe being generated by the light source grating and the scale. The interference fringe detection means detects a first interference fringe formed by light coming from the scale and a second interference fringe formed by light coming from the scale, a position of a bright part of the second interference fringe being shifted from a position of a bright part of the first interference fringe by a half of the period P (i.e., P/2).