Anmelder:Hexagon Technology Center GmbH (0)
Heinrich-Wild-Strasse, 9435 Heerbrugg, CH
Erfinder:Jordil, Pascal (0)
TESA SA; En Sorémont, 1612 Ecoteaux, CH
Anmeldung:08.04.14
Offenlegung:08.04.14
Patenterteilung:13.09.17

Method for providing information about a sensor chain of a coordinate measuring machine (1), the coordinate measuring machine (1) comprises a drive mechanism for moving a tool carrier (13) relative to a base (5) for approaching a measurement point. The CMM also comprises the sensor chain carried by the tool carrier (13) and comprising an arrangement of sensor chain components providing a particular sensor configuration for measuring the measurement point, and a camera (20,21) for providing an image of at least a part of the sensor chain. The method further comprises capturing an image of at least a part of the sensor chain, deriving at least one sensor chain property from the image by image processing, comparing the sensor chain property with reference data which relates to a set of known sensor chain components and providing an output relating to the comparison of the sensor chain property with the reference data.