Method, apparatus and program for setting a workpiece coordinate system origin in a surface property measuring machine | Verfahren, Vorrichtung und Programm zum Setzen des Ursprungs eines Koordinatensystems eines Werkstücks in einem Oberflächentaster | Méthode, appareil et programme de placement de l'origine d'un système de coordonnées d'une pièce dans un appreil de mesure d'une surface

Anmelder:Mitutoyo Corporation (0)
20-1, Sakado 1-chome, ; Takatsu-ku, ; Kawasaki, Kanagawa 213-0012, JP
Erfinder:Kojima, Tsukasa (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 1-2, Nishi 1-chome; Kita 7-jyo, Kita-ku, Sapporo-shi Hokkaido 060-0807, JP
Sakurada, Junji (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 11th Floor, SE-Sankyo Bldg.; 1-2 Nishi 1-chome; Kita 7-jyo, Kita-ku; Sapporo-shi, Hokkaido 060-0807, JP
Tamai, Toshiyuki (0)
c/o Mitutoyo Corporation; 11th Floor, SE-Sankyo Bldg. 1-2; Nishi 1-chome, Kita 7-jyo; Kita-ku, Sapporo-shi Hokkaido 060-0807, JP
Anmeldung:25.11.03
Offenlegung:25.11.02
Patenterteilung:27.09.17

The object of the invention is to provide a method, a program and a device that can set accurately and easily the origin of the coordinate system of a workpiece based on the result obtained by a surface texture measuring machine scanning over a feature area on the surface of the workpiece. The device comprises a data inputter for inputting data obtained by scanning a feature area including at least a feature point area and a non-feature point area of the surface of a workpiece, a feature point selector for extracting the feature points of the data by statistically processing the data inputted into the data inputter and an origin setter for setting the origin of a workpiece coordinate system relative to an origin setting target point of the workpiece based on the coordinate values of the feature point obtained by the feature point selector.